E-ticaret sitemiz için öncelikli olarak marka bilinirliği adına çalışırız. Müşterilerimize güven oluşturmaya çalışır ve onları bizden ürün satın almaları için ikna etmeye çabalarız. Gerek verdiğimiz canlı destekle, gerek detaylı ürün bilgilendirmeleriyle, gerekse kullanıcı deneyimi geliştirmeleriyle, müşterilerin bir davranış sergilemesi için çırpınırız.
Ancak bütün bu çabalarımız sonuç verdikten sonra, buz dağının karanlık yüzüyle karşılaşırız. Aslında bizim farklı anlamlar ve farklı öncelik sırası taşısa da müşteri için önemli ve büyük bir adım olan “satış sonrası” deneyimi.
Özellikle e-ticaret satışı üzerinden ürün gönderimi yapan işletmeler bu alanda dakik ve programlı olmalıdır. Çünkü e-ticaret müşterilerinin davranışları göstermiştir ki; Daha hızlı ve daha az sorunlu gönderi yapan e-ticaret siteleri daha sadık müşterilere sahiptir. Müşteriler tarafından refere edilmek, olumlu geri bildirimler almak ve e-ticaret performansımızı geliştirmek için satış sonrasında da satış öncesinde olduğumuz gibi hızlı ve doğru olmalıyız.
E-ticaret’te lojistik süreçlerini nasıl takip edip yönettiğimiz çok önemlidir. Bu konuda bizlere yardımcı olması ve daha az hata ile ilerlememiz için yardımcı programlar, stok takip yazılımları gibi araçlar kullanmalıyız.
Günümüz e-ticaret yazılımları arasında Depo ve Lojistik yönetimini entegre olarak bulmak, en azından baz paketlerde çok mümkün görünmüyor. Ancak en önemli detaylardan biri ürünün nerede olduğunu bilebiliyor olmamızdır. Bu konuda stoğun yanı sıra lokasyonik bilgiye de ihtiyaç duyarız. Bu ve benzeri yazılımları kullanarak çok daha hızlı ve disiplinli hareket edebilir, operasyonel yeteneklerimizi geliştirebiliriz.
Bu da daha hızlı kargo çıkışı, daha az kayıp, daha memnun müşteri üçgenimizi güçlendirecektir.
İYİ LOJİSTİK YAZILIMI
İyi bir lojistik yazılımı, bizlere bir çok alanda hız ve esneklik kazandırmalıdır. Bu bağlamda lojistik süreçlerini iyi yönetebilmeyi sağlayacak olan yazılım şu profilde olmalıdır:
- Tüm Süreçler Tanımlı Olmalı
- Tüm Adımlarda Kayıt (Log) Tutuyor Olmalı
- Ürünün Tüm Hikayesine Hakim Olmalı
- Çoklu Kullanıcı Kontrolü Olmalı
- Dinamik Hiyerarşi Sistemi Olmalı
- Muhasebe, ERP ve CRM Gibi Sistemlere Entegre Olmalı
- E-Ticaret Sistemine Entegre Olmalı
- Uyarı ve Görev Mekanizmalarını İçermeli
- Hızlı ve Stabil Olmalı
Bu özellikler çoğaltılabilse de temelde işe yarar bir lojistik yazılımı yukarıdaki özellikleri barındırmalıdır. Daha önce müşterilerim için hazırlamış olduğum lojistik yönetim yazılımını kısa süre içinde açık kaynak olarak Github üzerinden paylaşacağım.
ÖNERDİĞİM LOJİSTİK YAZILIMLARI
- CargoPlanning – Nima Software
- Synapse – Zethcon
- Excalibur WMS – Camelot 3PL Software
Bir cevap yazın