Hangi E-Ticaret modelini kullanmalıyım? Websitesi mi? Sosyal Medya Mağazası mı? Pazar Yeri mi?

Ticaretin online pazara yönelmesi ile birlikte bir çok satış kanalı ortaya çıktı. Ancak en basit taksonomi ile bunları 3 başlıkta inceleyebiliriz.

Bunlar:

  • E-Ticaret Sitesi
  • Sosyal Medya Mağazası
  • Pazar Yerleri (n11, hepsiburada, gittigidiyor, trendyol, amazon vs.)

Online ya da offline her girişimde olduğu gibi bir e-ticaret girişiminde bulunacaksanız mutlaka basit düzeyde de olsa bir plan yapmak zorundasınız.

Fiziksel bir mağaza açarken öncelikle lokasyonunu belirleriz. Bunu belirlerken yatırım gücü, lokasyonun potansiyeli, kira bedeli gibi etkenleri mutlaka değerlendiririz. Çünkü bu veriler girişimimiz açısından atlanamaz adımlardır. E-Ticarete giriş yaparken de bu tür değişkenleri dikkate almalıyız. Bunların başında da yer alacağımız mecra yani boy göstereceğimiz podyum geliyor.

Bu mecralardan birini ya da bir kaçını belirlemeden önce konuyu yatırım gücü, lokasyon potansiyeli, ürün gamı olarak ele alalım.

Yatırım Gücü (Finans)

Bir hayalimiz var, e-ticaret girişimi kuruyoruz. Bu her ne kadar sanal da olsa, başarısı için bütün fiziksel ve zihinsel gücümüzü ortaya koyacağız. Bu sebeple öncelikle tabiri caizse cebimizi kontrol edelim. Ne kadar paramız var?

Büyük bir yatırım gücü, e-ticarette faaliyet alanımızı genişleten en önemli etkenlerden biridir. Daha hızlı koşmamızı ve bilinirliğimizin artması için daha hızlı yayılmamızı sağlar. Aynı zamanda operasyonel kabiliyetlerimizi güçlendirmek adına büyük bir kozdur. Büyük yatırım gücü aynı anda bir çok alanda satış yapabilmemizi de kolaylaştırır.

Orta düzede yatırım gücü, daha kontrollü ilerleyen ve nispeten daha yavaş ivmelenmeye aday bir tablo göstergesidir. Bu yatırım gücünün orta halli diyebileceğimiz düzeyde olması durumunda da çok kanallı satış yapılabilir ancak bunun için biraz daha zamana ihtiyaç duyabiliriz.

Düşük düzeyde yatırım gücü, bizi olabildiğince ücretsiz kanallardan ilerlemeye itse de başarılı bir süreç yönetimi ve sıkı müşteri iletişimi ile beklenenin üzerinde sonuç verebilir.

Lütfen sabırlı olun, tüm bu açıklamaların sonunda bir tablo ile daha net bir yol haritası çizeceğim.

Lokasyon Potansiyeli

E-ticaret girişimimiz için seçeceğimiz mecranın satış potansiyeli, müşteri profili ve alım gücü gibi değerleri çok önemlidir. Fiziksel mağazada dikkate aldığımız bir çok etkeni e-ticaret girişimlerinde de dikkate almalıyız. Satışını yapmayı planladığımız ürünlerin daha uygun mecralarda yayında olması, satış potansiyelini arttırmak için önemli bir etkendir. Hele ki yatırım gücünüzün orta ya da düşük olduğu durumlarda sıfırdan bir e-ticaret sitesi açarak yeterli erişimi sağlayamamak beklentileri karşılayamayabilir, bu durumda da motivasyonunuz olumsuz etkilenebilir.

Bu sebeple lokasyonu belirlerken olayı bütünsel olarak ele almalıyız.

Bu yazıda pazar yerlerinin komisyon oranlarından bahsetmeyeceğim. Fiyatlama ve kar hesaplaması gibi konularda güncel oranları görmek daha sağlıklı olacaktır. Zira günümüzde komisyon oranlarının pazar yerinden pazar yerine ve kategoriden kategoriye değişiklik gösterdiğini varsayarsak %15 ila %25 arasında değiştiğini söyleyebiliriz.

Ürün Gamı

“Ürün yelpazesi ne kadar genişse o kadar iyidir” fikri bu haliyle yalnızca yetersiz bir önerme olur. Geniş ürün gamını başarıya ulaştırmanın en önemli faktörleri yüksek yatırım gücü ve doğru pazarlamayı yapmaktır.

Bu sebeple ürün gamınızı belirlerken yatırım gücünüz yüksek değilse yelpazeyi daraltmakta yarar var. Geniş ürün yelpazesini yeterli olmayan bir finansal güç ile yönetmeye çalışırsanız başarısız olma ihtimaliniz ya da beklentinizi karşılamanız çok güç.

Ürün gamının genişliği kadar içerdiği ürün kategorileri de çok önemli bir faktördür. Çünkü doğru ürünü doğru mecrada yayınlamazsanız yeterli sonuçlara ulaşmanız maalesef mümkün değil.

E-Ticaret / Lokasyon Tablosu

Şimdi artık daha net verilerle konuşalım. E-ticaret yatırımınıza ışık tutabileceğine inandığım küçük bir tablo hazırladım. Bu tabloyu göz önünde bulundurarak girişim yapmanın başlangıç adına daha sağlıklı olacağını düşünüyorum.

Yatırım GücüÜrün GamıLokasyon
YüksekGenişE-Ticaret Sitesi, Sosyal Medya
ve Pazar Yerleri
YüksekTekstil ve AyakkabıE-Ticaret Sitesi, Sosyal Medya,
Trendyol ve Hepsiburada
YüksekTeknolojik Ürünler
ve Ev Aletleri
E-Ticaret Sitesi, Sosyal Medya,
Pazar Yerleri
OrtaGenişPazar Yerleri
OrtaTekstil ve AyakkabıSosyal Medya
ve Pazar Yerleri
OrtaTeknolojik Ürünler
ve Ev Aletleri
Pazar Yerleri
DüşükGeniş / OrtaSosyal Medya ve
Pazar Yerleri
DüşükTekstil ve AyakkabıSosyal Medya, Trendyol
ve Hepsiburada
DüşükTeknolojik Ürünler
ve Ev Aletleri
Sosyal Medya, Trendyol
ve n11

Yukarıda gördüğünüz tablo kategori ve yatırım gücünün basitleştirilmiş haliyle fikir edinmeniz amaçlı tavsiyelerimden oluşmaktadır.

Bu göstergeleri dikkate alarak kendi değişkenlerinizi yukarıdaki tabloya göre değerlendirebilir ve kendi e-ticaret girişimizde mini bir rehber olarak kullanabilirsiniz.

Başarılar dilerim.




Comments

“Hangi E-Ticaret modelini kullanmalıyım? Websitesi mi? Sosyal Medya Mağazası mı? Pazar Yeri mi?” için 2 cevap

  1. FATİH avatarı

    Emeğine sağlık güzel bir anlatım olmuş, bir çok yeni başlayan girişimcilere faydası dokunacağına eminim.

    Benim de Yatırımcı desteğim olmadığı için karşılaştığım en büyük sorun PAZAR YERLERİ ve diğer komisyonlu ödeme sistemlerinde uygulanan Para Blokelerinin süresinin uzun olması,

    Örneğin İYZİCO ile satış yapıyorum ve sattığım ürünün parası 3 hafta sonra ÇARŞAMBA günü ödemesini alabiliyorum bu arada satılan her üründen 0,25kr ve %3 gibi kesintilerde cabası 😀

    Teşekür ederim.
    Fatih KARNAL
    themarka.net
    mrbek.com
    beymentube.com

    1. Şevket Erer avatarı

      Güzel yorumunuz için teşekkür ederim Fatih bey 🙂
      Blokaj süresi daha kısa olan ödeme sistemlerinden birini de tercih edebilirsiniz.

      Ör: PayTR

      Hedeflediğiniz sonuçlara kısa sürede ulaşmanız dileğiyle.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir