Mobil URL’ler ile SEO

Sitenizde kullandığınız yazılımdan kaynaklı ya da kendi tercihiniz olan masaüstü ve mobil siteleri responsive olarak kullanmaktansa ayrı ayrı siteler olarak kullanıyor olabilirsiniz.

Yani masaüstünden gelen ziyaretçiler için sevketerer.com, mobilde gelen ziyaretçiler için m.sevketerer.com şeklinde bir kullanımınız olabilir. Aynı içerikleri masaüstü ve mobil için ayrı URL’lerde sunuyorsanız Google’a bu durumu basit tekniklerle bildirmeniz gerekmektedir.

Kaynak: https://developers.google.com/search/mobile-sites/mobile-seo/separate-urls?hl=tr

Mobil ve Masaüstü URL’leri Google’a Bildirme

Bu içeriği uygularken bir haber siteniz olduğunu düşünelim. Masaüstü ve mobil kullanıcılar için farklı link yapıları kullanıyorsanız aynı içeriğe sahip farklı URL’leri <link> nesnesini kullanarak birbirine bağlamalısınız.

Google bize bu konuda gayet açık bir rehber sunuyor. Ben de bu rehberi kaynak alarak olayın anlatımını biraz daha sadeleştirmek istedim.

Canonical ve Alternate Kullanımı

Diyelim ki sitenizde şöyle bir sayfa var: habersiteniz.com/haber-1/ ve bu sayfanızın aynı içeriğine sahip m.habersiteniz.com/haber-1/ URL’ine sahip mobil sayfanız var.

Bu iki adresin aynı içeriğe sahip olduğunu ancak birinin mobil versiyonlar için kullanıldığını aşağıdaki küçük kod parçalarıyla Google’a bildirebiliriz.

İçeriğin bulunduğu masaüstü sayfanıza:

<link rel="alternate" media="only screen and (max-width: 640px)"
 href="http://m.habersiteniz.com/haber-1/">

İçeriğin bulunduğu mobil sayfanıza ise:

<link rel="canonical" href="http://www.habersiteniz.com/haber-1/">

Masaüstü sayfasında belirttiğimiz media=”only screen and (max-width: 640px)” bilgisi Google’a şu mesajı veriyor:

“Ziyaretçinin sayfaya eriştiği cihazın tarayıcı genişliği 640 pikselden düşük ise (yaygın mobil cihaz genişliği) bu sayfanın aynı içeriğine sahip ancak mobil cihazlar için özel hazırladığım şu sayfayı mobil sonuçlara ekleyebilirsin.”

Googlebot bu mesajı gayet iyi algılar ancak bu masaüstü sayfasına mobil cihazından erişmiş kişileri mobil sayfaya yönlendirmez. Bu işlem için Google’ın kabul ettiği HTTP ya da Javascript metotları kullanarak ziyaretçileri doğru sayfaya yönlendirmeliyiz.

Bir ziyaretçinin sayfaya eriştiği cihaz ile ilgili bilgiyi tespit etmenin bir çok yolu vardır. Bu konuya ilerleyen zamanlarda değinmeyi düşünüyorum. O yüzden bu tespiti yapabildiğinizi ve ziyaretçiyi doğru sayfaya yönlendirdiğinizi varsayalım.

HTTP Yölendirme

Google bize diyor ki: Eğer ziyaretçiyi HTTP metodu kullanarak yönlendireceksen bunu 301 ya da 302 ile yapabilirsin. Bu Googlebot için önemli bir fark oluşturmaz. Ancak bu yönlendirmeyi 302 ile yapmanı öneririz.

Javascript Yönlendirme

Diyelim ki ziyaretçinin cihazını Javascript ile belirlediniz ve yönlendirmeyi de Javascript ile yapmak istiyorsunuz. Bu durumda tarayıcı, sayfanızın yüklenmesinin ardından Javascript’i yürütecek ve sayfanızı yönlendirecektir. Googlebot bu senaryoyu okuyup kendi kayıtlarını bu doğrultuda düzenleyebilir. Ancak önce sayfanın yüklenmesi ardında da Javascript’in istemcide işlenmesi küçük de olsa zaman alacaktır. Google bu durumun göz önünde bulundurulmasını öneriyor.

Site Haritasında Alternate Kullanımı

Site haritaları SEO için olmazsa olmaz öğelerdendir. Googlebot için adeta bir rehber görevi görür ve Googlebot’un işini kolaylaştırır.

Mobil için farklı bir URL yapısı kullandığınız durumda yukarıdaki değişiklikleri yaptıktan sonra bu durumu site haritasında da belirtmek yararlı olacaktır. Site haritasında aynı içeriğe sahip iki farklı URL’i şu şekilde belirtebilirsiniz:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"
xmlns:xhtml="http://www.w3.org/1999/xhtml">
  <url>
    <loc>http://www.habersiteniz.com/haber-1/</loc>
    <xhtml:link rel="alternate" media="only screen and (max-width: 640px)"
    href="http://m.habersiteniz.com/haber-1/" />
  </url>
</urlset>

Yanlış Yönlendirmeye Karşı Dikkatli Olun

Masaüstü sayfanızın URL’inde kullanacağınız alternate etiketi ya da mobil sayfanızın URL’inde kullanacağınız canonical etiketi mutlaka birbiriyle örtüşmelidir.

Kaynak: https://developers.google.com/search/mobile-sites/mobile-seo/separate-urls?hl=tr

Hatalı bir yönlendirme durumunda Google’ı yanlış yönlendirmiş olacağınızdan arama sonuçlarında kayıplar yaşayabilirsiniz.

Kaynak: https://developers.google.com/search/mobile-sites/mobile-seo/separate-urls?hl=tr




Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir